HTML

Kulturális iparágak működése

Friss topikok

  • Kiss.Dorka: Szia! A bookline-on meg tudod rendelni: bookline.hu/product/home.action?id=2835998&type=200&a... (2013.12.04. 21:36) Piros ruhás, puttonyos Tolkien
  • Kiss.Dorka: Igen, valamikor szeptemberben regisztráltam, de nem vagyok olyan pedáns, hogy mindent, amit olvaso... (2011.12.12. 17:17) Kukkantsunk bele Cathy könyvébe!
  • tamas.a: Metal és Gyűrűk Ura kapcsolat köztudottan jelentős, főleg a black metal vonalon nagyon szoros :) ... (2011.12.12. 16:17) Gyűrűk Ura és a metál
  • Henrik10: Egyetértek! Mivel egy csomó folytatás jön ki a játékokból, szerintem egy felhasználó számára egy ú... (2011.12.08. 22:07) The Lord of the Rings: War in the North
  • Noja09: @Kiss.Dorka: Bizony, úgyhogy ha nagyon tetszik, akár te is élhetsz úgy, mint egy hobbit :) (2011.12.06. 15:44) Valóra vált képzelt világ

Címkék

3d (10) 3d fényképezőgép (1) 3d szemüveg (3) adaptáció (6) adat (1) adatvédelem (2) animáció (1) apple (1) árverés (1) aukció (1) brand (8) budapest (2) bulvár (4) cipő (1) csúcstechnológia (12) deviantart.com (1) digitális (1) digitális eljárások (12) digitális fényképezés (15) digitalizáció (4) disney (5) dokumentum digitalizálás (1) duckipedia (1) egér scanner (1) eljárások (1) e book (2) facebook (1) fejlesztés (6) fénykép (34) festmény (4) film (7) fix fókusz (1) fogyasztás (5) fogyasztói (2) fogyasztói társadalom (2) földközi tenger (1) fotó (1) fotópályázat (1) fotózás (35) fotózási technológia (15) google (4) hajlítható (1) hálózatosodás (1) hirdetés (1) hőkép (1) horizontális integráció (1) időutazás (3) internet (5) játék (1) kalózkodás (3) kép (4) képregény (1) képszerkesztő (1) kijelző (1) kína (1) kommunikáció (3) kontaktlencse (1) kontaktlencsébe épített kijelző (1) könyv (15) könyvtár (2) környezet (3) kortárs (3) légifelvételek (2) lézer (1) magazin (1) makro fotók (1) manipuláció (3) márka (4) márkázás (1) marketing (2) médiaimperializmus (3) médiakonvergencia (4) mobil (3) mobiltelefon (1) mozgókép (7) objektív (1) pályázat (3) palyazatok.org (1) papírkép (5) plazma (1) polaroid (1) prezi vazlat ref (1) program (1) public watchdog (1) rajz (2) rajzfilm (3) rasszizmus (1) reklám (10) relikvia (1) röntgen (3) show (1) showbusiness (1) street view (3) számítástechnika (3) szerzői jog (2) sztárok (4) sztereokép (1) társadalom (4) telefon (1) televízió (5) tóth géza (1) tuneglue (1) újságírás (3) új média piac (1) usa (1) vak fotós (1) videó (1) világháló (1) walt (1) wikipedia (1) youtube (6) zene (21) zeneipar (10) zoetrop (1) Címkefelhő

2011.12.05. 19:10 Kiss.Dorka

A muglik horcruxai

Címkék: film

Érdekes cikkre bukkantam nemrég, ami a Harry Potterből ismert horcruxokkal hozza összefüggésbe egy-egy tárgyhoz fűződő szoros kapcsolatunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J.K.Rowling horcruxnak nevezi azt a tárgyat, amibe elrejti a varázsló a lelke egy darabját, így tulajdonképpen halhatatlanná válik. Ha a teste elpusztul, ő maga nem hal még, életben tartja az elrejtett lélekdarab. Mivel varázslókról van szó, némi mágia segítségével új testet alkothatnak maguknak, ám a lélek megcsonkítása nyomot hagy a külsőn - ahogy ez Voldemorton is látszik. Ahhoz, hogy lelkünket kettészakítsuk - vagy még több részre, ahogy Tudjukki is tette - ki kell oltani egy ember életét.

De hogy is kapcsolódik ez a muglik hétköznapi emberek világához? A cikk szerzője átmeneti tárgyakról beszél, ezek olyan dolgok, amiket többletjelentéssel ruházunk fel. Számunkra sokkal többet jelentenek - még kopottan, lyukasan, kissé szakadtan is - mint amennyit valójában érnek. Elvesztésük valóságos lelki traumát jelent, mintha önmagunk egy darabját dobnák a kukába.

Donald Winnicott angol pszichoanalitikus gondolatait idézi a szerző: a professzor arról beszél, hogy ezek a bizonyos átmeneti tárgyak már csecsemőkorban megjelennek az emberek életében, mikor a csecsemő nem rendelkezik még kiforrott én-tudattal. Anyja és maga közt elhelyezhedő tárgy - például egy gomb a párnáján vagy egy plüssmackó- kiemelt helyet kap az életében.

A mugli horcruxhoz nem kell gyilkosságot elkövetni, azonban ebben az esetben is szükség van áldozatra, ez pedig a valóság megfelelő észlelése és az ahhoz kapcsolódó adekvát kapcsolódás.

"Horcruxot bármilyen, önmagunktól különböző dologból csinálhatunk: konkrét tárgyakból, gondolatainkból, érzéseinkből, eszmékből, vallásból, emberi kapcsolatokból stb. Amikor egy ilyen külső entitást többletjelentéssel ruházunk fel, akkor hasonló dolog történik, mint a varázslókkal: énünk egy részét lehasítjuk, és bezárjuk ebbe az entitásba. Ettől kezdve pedig kénytelenek vagyunk azt foggal-körömmel védeni, mivel alaphiedelmünkre („Nem vagyok OK, és/vagy a világ nem OK”) ráépítettünk egy új hiedelmet: ha sérelem éri ezt az entitást, akkor mi magunk válunk sebezhetőbbé, mi magunk kerülünk közelebb a pusztuláshoz.


És még valami: ahogy a csinos arcú Tom Denem fokozatosan elcsúfult az új és újabb horcruxok gyártása során, a mi testünkön is nyomot hagy, ha „széthasítjuk a lelkünket”. Ez a pszichoszomatikus – azaz a pszichés eredetű, testben megnyilvánuló – betegségek végtelenül gazdag témája."

Mi a véleményetek erről a Harry Potter világon alapuló gondolatmenetről? Nektek vannak olyan tárgyaitok, amiktől ha megfosztanának, egy világ dőlne össze bennetek?

 

A teljes cikket itt találjátok: sorskonyvnelkul.blog.hu/2011/04/18/a_muglik_horcruxai

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultip.blog.hu/api/trackback/id/tr453440807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása