HTML

Kulturális iparágak működése

Friss topikok

  • Kiss.Dorka: Szia! A bookline-on meg tudod rendelni: bookline.hu/product/home.action?id=2835998&type=200&a... (2013.12.04. 21:36) Piros ruhás, puttonyos Tolkien
  • Kiss.Dorka: Igen, valamikor szeptemberben regisztráltam, de nem vagyok olyan pedáns, hogy mindent, amit olvaso... (2011.12.12. 17:17) Kukkantsunk bele Cathy könyvébe!
  • tamas.a: Metal és Gyűrűk Ura kapcsolat köztudottan jelentős, főleg a black metal vonalon nagyon szoros :) ... (2011.12.12. 16:17) Gyűrűk Ura és a metál
  • Henrik10: Egyetértek! Mivel egy csomó folytatás jön ki a játékokból, szerintem egy felhasználó számára egy ú... (2011.12.08. 22:07) The Lord of the Rings: War in the North
  • Noja09: @Kiss.Dorka: Bizony, úgyhogy ha nagyon tetszik, akár te is élhetsz úgy, mint egy hobbit :) (2011.12.06. 15:44) Valóra vált képzelt világ

Címkék

3d (10) 3d fényképezőgép (1) 3d szemüveg (3) adaptáció (6) adat (1) adatvédelem (2) animáció (1) apple (1) árverés (1) aukció (1) brand (8) budapest (2) bulvár (4) cipő (1) csúcstechnológia (12) deviantart.com (1) digitális (1) digitális eljárások (12) digitális fényképezés (15) digitalizáció (4) disney (5) dokumentum digitalizálás (1) duckipedia (1) egér scanner (1) eljárások (1) e book (2) facebook (1) fejlesztés (6) fénykép (34) festmény (4) film (7) fix fókusz (1) fogyasztás (5) fogyasztói (2) fogyasztói társadalom (2) földközi tenger (1) fotó (1) fotópályázat (1) fotózás (35) fotózási technológia (15) google (4) hajlítható (1) hálózatosodás (1) hirdetés (1) hőkép (1) horizontális integráció (1) időutazás (3) internet (5) játék (1) kalózkodás (3) kép (4) képregény (1) képszerkesztő (1) kijelző (1) kína (1) kommunikáció (3) kontaktlencse (1) kontaktlencsébe épített kijelző (1) könyv (15) könyvtár (2) környezet (3) kortárs (3) légifelvételek (2) lézer (1) magazin (1) makro fotók (1) manipuláció (3) márka (4) márkázás (1) marketing (2) médiaimperializmus (3) médiakonvergencia (4) mobil (3) mobiltelefon (1) mozgókép (7) objektív (1) pályázat (3) palyazatok.org (1) papírkép (5) plazma (1) polaroid (1) prezi vazlat ref (1) program (1) public watchdog (1) rajz (2) rajzfilm (3) rasszizmus (1) reklám (10) relikvia (1) röntgen (3) show (1) showbusiness (1) street view (3) számítástechnika (3) szerzői jog (2) sztárok (4) sztereokép (1) társadalom (4) telefon (1) televízió (5) tóth géza (1) tuneglue (1) újságírás (3) új média piac (1) usa (1) vak fotós (1) videó (1) világháló (1) walt (1) wikipedia (1) youtube (6) zene (21) zeneipar (10) zoetrop (1) Címkefelhő

2011.12.08. 09:49 Kiss.Dorka

Óz Birodalmának rejtelmei

Címkék: könyv adaptáció

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani Gregory Maguire könyvsorozatát, aki Óz Birodalmának rejtelmeit tárja fel előttünk. Idén novemberben jelent meg a negyedik kötet, ami ismét a sárga köves útra vezet bennünket.

Az első részben a zöldbőrű boszorkány, Elfaba életét meséli el nekünk a szerző, valamint Óz hatalomra törésének folyamatát. Emberek, kvarangyok, nyugorok, gillikinek és rengeteg nép él együtt békében. Ám hamarosan megérkezik egy titokzatos Varázsló, egyenesen az égből, hogy átvegye a hatalmat. Intézkedései nyomán kizsákmányolás, pusztulás és rabszolgaság sújtja az országot. A gyengéket leigázzák, az intelligens, beszélő és gondolkozó állatokat lelketlenekké degradálják; lassan kezd épülni a hatalom terjeszkedésének rettenetes jelképe, a Sárgaköves út.

Ebben a világban születik meg Elfaba – a Nyugati Boszorkány – zöld színű bőrrel és tűhegyes fogakkal. Iskolába jár, összebarátkozik a rendkívül népszerű, szépségéről híres Glindával. Társaságukhoz csatlakozott később Elfaba húga, aki karok nélkül született, ezért állandó segítségre szorult. Nővére szinte mindig mellette állt, ám ő egy nap hirtelen eltűnt.

Elfaba a saját feje után ment, az ellenállást és a magányos küzdelmet választotta. Nemes célokért harcolt, hol békés, hol kevésbé békés eszközökkel, és mindeközben mélyebb, komolyabb, érzésekkel rendelkezett, mint hátrahagyott, felszínes barátai. Időközben szerelmes lett (a második kötet főszereplője a fia), ez komoly hatással volt egész hátralévő létére. Végigkíséri életét a mágia, a varázslat, a politika és a család, ami mindig többet vár el tőle, mint amennyit valaha is adott Elfabának. Semmi eredendő gonoszság nem derül ki a felvázolt életrajzából, ami miatt haragudhatnánk rá. Egyszerűen másnak született, mint a többiek, saját meggyőződése szerint cselekedett, úgy élte az életét, ahogy jónak gondolta.

A könyv olvasása során felmerül a kérdés: ki számít gonosznak? Erről maga Elfaba a következő szavakkal nyilatkozik: „Akiket gonosznak tartanak, általában nem rosszabbak nálunk [az átlagos embereknél]. Azoktól kell tartani, akiket jónak mondanak vagy jobbak az átlagnál.”

Gregory Maguire regénye többrétegű, ezért különböző módon értelmezhető. Olvashatjuk a könyvet úgy, mint Elfaba életrajzát, a lányét, aki zöld bőrrel született, de bátorságával és éles eszével kitűnt a tömegből és elszántan küzdött a céljaiért. Olvashatjuk propagandaként, melyben a Varázsló egy zsarnok, aki az egész birodalmat sajátjának akarja tudni. Csak az embereket tekinti értelmes lénynek, hiába beszélnek az Állatok, ő egyszerű állatoknak tartja őket. Kémrendszerével minden árulót képes elfogni, valóságos diktatúrát teremt. Görbe tükörként is felfoghatjuk a könyvet, mint a kis Elfaba üvegfúvótól kapott pirosban játszó tükördarabját, amiben – még ha torzul is –, de a mi világunk tükröződik vissza.

Aki elolvassa Gregory Maguire csodálatos regényét, az soha többé nem tud ugyanolyan szemmel nézni az L. Frank Baum teremtette Óz-világra. A finom humorral átszőtt, mágiával fűszerezett történet nem ér véget Elfaba életével. Gregory Maguire megírta már a Nyugati Boszorkány fiának történetét, majd az Oroszlán sorsát követte nyomon, a negyedik részben pedig ismét Smaragdvárosba repít minket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kultip.blog.hu/api/trackback/id/tr653447493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása